Cena netto
1799.00 PLN
Programy dla gastronomii i hoteli

Opis produktu

X2Kasa to program sprzedażowy dla restauracji, kawiarni, pubów, kręgielni, dedykowany na terminale POS lub ekrany dotykowe. Wszystkie funkcje systemu zaprojektowano tak żeby można było ich używać za pomocą palca na ekranie, bez użycia klawiatury i myszy.

Oczywiście nie ma przeszkód żeby używać program na tradycyjnym komputerze wyposażonym w klawiaturę i mysz.

Kupując program musimy pamiętać o tym że licencja jest na 1 stanowisko pracy. Dodatkowe stanowiska sprzedaży POS (np. na drugiej sali) wymagają dodatkowych licencji.

Największe zalety:

  • graficzna prezentacja karty menu na ekranie z podziałem na grupy, np. zupy, obiady, desery, napoje zimne, itp.;
  • sprzedaż na rachunkach otwartych (np. restauracja) lub w trybie szybkiej sprzedaży (np. fast-food);
  • możliwość kończenia sprzedaży za pomocą paragonu fiskalnego, faktury VAT lub rachunku niefiskalnego;
  • kontrola dostępu każdego pracownika wraz z podziałem uprawnień,
  • współpraca z modułem rozliczania stanów magazynowych X2Menager, oraz modułem recepcji hotelowej X2Hotel

Typowe zastosowanie:

  • średnie i duże placówki gastronomiczne, którym zależy na szybkiej obsłudze lub sprzedaży na rachunkach otwartych;
  • lodziarnie, kawiarnie, puby, restauracje, hotele, fast-foody, kręgielnie;
  • lokale gastronomiczne wyposażone w kilka sal sprzedaży lub kuchnię (wydruki zamówień na kuchnię)

X2Kasa - rodzaje licencji

Program X2Kasa można nabyć w 2 konfiguracjach:

  • Pakiet X2System "Start" - X2Kasa, X2Menager (tylko do zakładania towarów, bez obsługi stanów magazynowych), X2Sys, X2Raport 
    UWAGA!!! Pakiet ten nie zawiera obsługi stanów magazynowych. Moduł X2Menager jest w wersji okrojonej, tzn. umożliwia tylko zakładanie towarów, definiowanie cen, itp., bez zarządzania i rozliczania gospodarki magazynowej. X2Menager posiada pełną funkcjonalność ale bez możliwości wpisywania receptur do potraw i rozliczania stanów magazynowych produktów - brak faktur zakupu oraz bez obsługi dodatkowych modułów takich jak pizza, system lojalnościowy.
  • Pakiet X2System "Total" - X2Kasa + X2Menager - sprzedaż na ekranach dotykowych + rozliczanie stanów magazynowych lokalu, wzbogacony o dodatkowe moduły takie jak pizza oraz obsługa stanów magazynowych


Nabywając X2Kasa w wersji bez obsługi magazynu (X2System "Start"), klient otrzymuje:

  • X2Kasa - moduł sprzedaży na ekranach dotykowych
  • X2Menager - moduł zarządzanie grupami i towarami, ustalanie cen sprzedaży, rabatów, bez możliwości rozliczania stanów magazynowych,
  • X2Sys - moduł obsługi 1 drukarki fiskalnej do X2Kasa
  • X2Raport - moduł generowania różnych raportów z systemu, np. sprzedażowych


Nabywając X2Kasa w wersji z obsługą magazynu (X2System "Total"), klient otrzymuje:

  • X2Kasa - moduł sprzedaży na ekranach dotykowych
  • X2Menager - moduł zarządzanie grupami i towarami, ustalanie cen sprzedaży, rabatów, z rozliczaniem stanów magazynowych i rozchodem towarów wg receptur,
  • X2Sys - moduł obsługi 1 drukarki fiskalnej do X2Kasa
  • X2Raport - moduł generowania różnych raportów z systemu, np. sprzedażowych
  • X2Moduły - moduł sprzedaży pizzy, system lojalnościowy

X2Kasa - najważniejsze funkcje programu

Obsługa programu poprzez ekran dotykowy lub za pomocą myszki

  • program przystosowany do pracy w oparciu o ekrany dotykowe i terminale POS
  • identyfikacja kelnera kodem (wpisywanym z palca) lub kartą magnetyczną,
  • możliwość definiowania uprawnień pracowników/kelnerów,
  • możliwość sprzedaży w trybie samoobsługi, np. fast-food (automatyczna numeracja rachunów w obrębie dnia lub zadanego zakresu),
  • możliwość sprzedaży na rachunkach otwartych (dowolna ilość otwartych rachunków z podziałem na stoliki, sale, kilentów, itp.),
  • możliwość określenia nr klienta podczas bonowania (np. na danym stoliku) i automatyczne wyszczególnienie jego zamówień na rachunku końcowym,
  • łączenie lub rozdzielanie rachunków,
  • możliwość przekazywania lub przejmowania rachunku między kelnerami,
  • dzielenie pozycji na rachunku, np. na poszczególnych gości
  • stały podgląd rachunku,
  • graficzna prezentacja menu sprzedaży na ekranie z podziałem na grupy, np. napoje, desery, obiady (możliwość przypisywania gotowych piktogramów obrazujących daną grupę),
  • możliwość zdefiniowania dowolnej ilości menu, np. menu główne, menu bankietowe, itp. Każde menu może mieć zdefiniowane swoje grupy towarowe z towarami i cenami,
  • graficzna reprezentacja lokalu (wizualny układ sali ze stolikami), z podziałem na poszczególne sale obsługi
  • możliwość graficznego przesuwania stolików przez kelnerów metodą "przeciągnij i puść", np. gdy goście połączyli kilka stolików na sali,
  • graficzna sygnalizacja na grafiku sali, poprzez miganie na niebiesko długo nieobsługiwanego stolika,
  • możliwość rezerwacji stolików (pojedynczo lub kilka na raz) i ich graficzna prezentacja na ekranie (kolor pomarańczowy) oraz wydruk potwierdzeń dla gości,
  • dostęp z poziomu kelnera do listy rezerwacji z możliwością ich realizacji, wydruku potwierdzenie lub anulacji,
  • możliwość bonowania za pomocą kodu PLU, nazwy towaru, czytnika kodów kreskowych (np. paluszki, orzeszki),
  • moduł przesyłania wiadomości między użytkownikami - forma komunikatora (możliwość przesyłania informacji pomiędzy poszczególnymi pracownikami i programami, np. recepcjonistka może wysłać informację do kelnera, menager do kelnera lub recepcjonistki, itp.),
  • możliwość zdefiniowania dowolnej ilości drukarek zamówień np. kuchnia, bar, deserownia, itp.
  • różne formaty wydruku bonów produkcyjnych,
  • możliwość definiowania różnych formatów wydruku faktur VAT, z możliwością wyboru z poziomu kelnera drukarki do wydruku, np. drukarka bonowa (wąski wydruk faktury) lub drukarka A4 (tradycyjny format faktury),
  • możliwość graficznego sygnalizowania obsłudze towarów promocyjnych poprzez ich mruganie na ekranie,
  • umożliwia korekty rachunków przed i po wydrukowaniu zamówienia (z możliwością ustalenia "z rozchodem" - towar skonsumowany, lub "bez rozchodu" - towar może wrucić na magazyn),
  • możliwość definiowania kolejności serwowania potraw (np. 1 - przystawki, 2 - zupa, drugie danie, 3 - deser i kawa),
  • możliwość modyfikacji potraw - zastąpienie jednego składnika potrawy innym np. frytki lub talarki zamiast ziemniaków (np. bez zmiany ceny potrawy) ,
  • możliwość dobonowania zdefiniowanych dodatków do danej potrawy, np. dodatkowe frytki, dodatkowy sos (płatne dodatkowo) ,
  • możliwość ustawiania dodatkowych opisów do zamówienia - wymuszonych lub nie wymuszonych - przykład:
    bonując stek system zapyta: krwisty, wysmażony, lekko wysmażony
    bonując sałatkę grecką możemy ale nie musimy dodać dowolny opis, np. bez soli,
  • możliwość definiowania porcji sprzedaży dostosowując do tego cenę, np. bonując finiandię system zapyta: 40ml, 50ml, 0,5L, 0,7L
  • możliwość połączenia definiowanej porcji z opisem wymuszonym, np. bonując wódkę system zapyta najpierw o wielkość porcji (40ml, 50ml, itd.), a następnie o smak wódki (cytrynowa, żurawinowa, limonka, itd.)
  • umożliwia dokonywanie wpłat i wypłat przez operatorów,
  • umożliwia realizację zamówień:
    • na miejscu,
    • na wynos,
    • z dostawą na teraz,
    • z dostawą na później,
    • z dostawą w innym terminie,


Automatyczna informacja dla kuchni lub baru

  • wydruk zamówień na drukarkach zamówień w kuchni i barze (informacja który kelner złożył zamówienie, na który stolik, co zostało zamówione, wraz z dodatkowymi opisami dla kucharzy, np. bez soli, frytki zamiast ziemniaków, itp.)
  • możliwość połączenia z systemem KDS (graficzna prezentacja zamówień na ekranie w kuchni, z możliwością sortowania zamówień i odznaczania które zostały zrealizowane - informacja zwrotna dla kelnera)


Elastyczne kształtowanie cen

  • możliwość zdefiniowania 3 poziomów cen dla każdego towaru oraz funkcję happy hours (automatyczne przestawianie poziomu cen o zaprogramowanej godzinie, np. poniedziałek w godz. 12:00-14:00 oraz 17:00-20:30 - piwo w cenie 4 zł),
  • rabaty i narzuty , tzw. „z ręki” oraz obsługa kart rabatowych,
  • możliwość zdefiniowania indywidualnych cenników kontrahentów,
  • możliwość definiowania kart abonamentowych - np. wykupione obiady po 1 na każdy dzień,
  • możliwość prowadzenia sprzedaży bezgotówkowej, np. debetowej obciążając kartę klienta na minus celem rozliczenia w późniejszym terminie
  • możliwość zmiany cen potrawy dla uprawnionych pracowników,
  • umożliwia predefiniowanie wartości rachunku (np. impreza firmowa, ustalony limit rachunku 500 zł - system nie pozwoli zabonować potraw na większą kwotę),
  • możliwość sprzedaży w systemie pre-paid (wykupienie karty magnetycznej z limitem kwotowym przy wejściu do lokalu np. dyskoteka, i posługiwanie się w lokalu tylko tą kartą - tranzakcje bezgotówkowe),


Łatwe wprowadzanie modyfikacji

  • modyfikacja potraw - zastąpienie jednego składnika potrawy innym np. frytki zamiast ziemniaków,
  • możliwość zdefiniowania grupy dodatków do danej potrawy,
  • dodatkowe informacje - wydruk informacji dla kuchni np. bez soli, przysmażone, itd.,


Współpraca z systemami hotelowymi i specjalistycznymi urządzeniami

  • możliwość przekazywanie rachunku do hotelu, celem jego rozliczenia przy wymeldowaniu gościa
  • współpraca z wagami elektronicznymi (np. ryba na wagę),
  • współpraca z bonownikami kelnerskimi (przenośne bezprzewodowe notesy elektroniczne) – realizacja zamówień bezpośrednio przy stoliku bez konieczności podchodzenia do komputera,


Obsługa różnych form płatności

  • obsługa różnych form płatności - gotówka, karty kredytowe, czeki,
  • umożliwia wprowadzenie wielu typów płatności do jednego rachunku,
  • możliwość zmiany formy płatności rachunku po jego zamknięciu,
  • możliwość zakończenie rachunkiem wstępnym (niefiskalnym), paragonem fiskalnym, fakturą VAT,


Pizzerie i lokale typu fast food

  • zamawianie pizzy dzielonej na części, z możliwością dodawania i odejmowania składników – automatyczna zmiana ceny
  • automatyczna identyfikacja rozmówcy przy sprzedaży na wynos (np. pizzerie) oraz pełna historia obrotów tego klienta oraz należnych klientowi rabatów
  • tryb szybkiej sprzedaży dla lokali typu fastfood, możliwość dostosowania wyglądu ekranu i rozłożenia towarów i grup


Niskie koszty szkoleń

  • przejrzyste menu z podziałem na grupy nie wymaga uczenia się kodów PLU
  • w pełni definiowanle uprawnienia każdego pracownika


Współpraca z drukarkami fiskalnymi

  • współpraca z większością drukarek fiskalnych dostępnych na polskim rynku,
  • możliwość pracy kilku stanowisk POS z jedną drukarką fiskalną


Raporty sprzedaży

Wszystkie zdarzenia powstałe w systemie X2Kasa możemy przeglądać na przeróżnych raportach z pozomu programu X2Menager lub X2Menager Basic, m.in.:

  • raport kasowy
  • raport kelnerski
  • raport utargów
  • raport o udzielonych rabatach
  • raport wykonanych storn
  • raport sprzedaży wg PLU
  • raport sprzedaży wg grup towarowych
  • raport sprzedaży na karty rabatowe


Możemy wykorzystać również komunikator Gadu-Gadudo uzyskiwania informacji o:

  • bieżący utarg w lokalu,
  • ilość i wartość storn,
  • ilość i wartość udzielonych rabatów,
  • zalogowani operatorzy,
  • formy płatności,
  • itp.

System odpowiada automatycznie bez ingerencji obsługi, ale tylko na zdefiniowane wcześniej nr Gadu-Gadu, tzn. że nie ma ryzyka że np. nasza konkurencja wyśle takie zapytanie i uzyska odpowiedź.

Zostaw swoje dane,
a skontaktujemy się z Tobą
w przeciągu 24h!
Imię i nazwisko
Numer telefonu
Adres e-mail
Komentarz