Program dla lokali gastronomicznych - moduł sprzedaży - izzyREST POS. Program gastronomiczny zastępujący kasę fiskalną, umożliwiający prowadzenie sprzedaży w obiekcie gastronomicznym z wykorzystaniem ekranów dotykowych lub terminali POS, na rachunkach otwartych, lub w trybie fast-food, dokonywanie rezerwacji stolików, obsługę kart rabatowych oraz rozbudowane system promocji. Program może pracować również na tradycyjnym komputerze wyposażonym w klawiaturę i mysz.
izzyREST (zwany wcześniej 4REST) to bardzo rozbudowany system gastronomiczny, który wyróżnia się na tle konkurecji m.in. prostotą obsługi i bardzo rozbudowanymi możliwościami niespotykanymi w rozwiązaniach konkurencji. Naważniejsze funcke wypisano poniżej, odznaczając pogrubioną czcionką elementy nie spotykane w innych systemach gastronomicznych.
To jeden z niewielu systemów gastronomicznych który umożliwia dowolne edytowanie formatów wydruku wszystkich dokumentów (poza paragonami fiskalnymi), od wyglądu, poprzez zawierane dane, wielkość, grafikę, itp. Jeżeli potrzebujesz jakiegoś zaawansowego raportu, to nawet jeżeli nie ma go w standardzie w programie, to możesz to wykonać sam, lub my możemy go dla Ciebie stworzyć.
Kupując program musimy pamiętać o tym że licencja jest na 1 stanowisko pracy. Dodatkowe stanowiska sprzedaży POS (np. na drugiej sali) wymagają dodatkowych licencji.
Największe zalety:
- graficzna prezentacja menu na ekranie z podziałem na grupy, np. zupy, obiady, desery, napoje zimne, itp.
- sprzedaż na rachunkach otwartych (np. restauracja) lub w trybie szybkiej sprzedaży (np. fast-food);
- możliwość kończenia sprzedaży za pomocą paragonu fiskalnego, faktury VAT lub rachunku niefiskalnego
- bardzo rozbudowane systemy rabatowania i promocji;
- współpraca z modułem rozliczania stanów magazynowych izzyREST Magazyn, oraz modułem recepcji hotelowej izzyHotel.
Typowe zastosowanie:
- średnie i duże placówki gastronomiczne, tj. restauracje, kawiarnie, smażalnie ryb, lodziarnie, puby, fast-foody, kręgielnie, hotele
- lokale gastronomiczne którym zależy na szybkiej obsłudze, lub sprzedaży na rachunkach otwartych
- obiekty wyposażone w kilka sal sprzedaży lub punkty przygotowywania potraw (wydruki zamówień na kuchnię)
izzyREST POS - rodzaje licencji
Program gastronomiczny izzyREST można nabyć w następujących konfiguracjach:
- izzyREST POS - moduł sprzedaży na ekranach dotykowych, bez możliwości rozliczania stanów magazynowych produktów
- izzyREST MAGAZYN - moduł rozliczania stanów magazynowych i zarządzania obiektem, bez modułu sprzedaży na ekranach dotykowych
- izzyREST POS + Magazyn (1 komputer) - moduł sprzedaży na ekranach dotykowych wraz z modułem rozliczania stanów magazynowych produktów. Wszystkie operacje możemy wykonywać z poziomu tylko z 1 komputera. Moduł magazynowy zainstalowany na tym samym komputerze co moduł sprzedażowy.
- izzyREST POS + Magazyn (2 komputery)- moduł sprzedaży na ekranach dotykowych wraz z modułem rozliczania stanów magazynowych produktów. Moduł sprzedażowy mamy zainstalowany na komputerze w restauracji np. terminalu POS, a moduł magazynowy instalujemy na komputerze w biurze np. laptop menagera. Oba moduły wymieniają się danymi. Na obu komputerach możemy uruchomić zarówno moduł POS jak i moduł Magazyn.
Program może być zainstalowany na dowolnej ilości komputerów, ale jednocześnie będzie mogło pracować maksymalnie tyle komputerów ile mamy licencji.
izzyREST POS - najważniejsze funkcje:
- obsługa poprzez ekrany dotykowe lub terminale POS,
- obsługa bonowników kelnerskich / palmtopów (dowolnych posiadających system Windows Mobile lub Windows CE),
- możliwość połączenia dowolnej ilości stanowisk POS w jedną całość (np. kilka sal sprzedaży),
- łatwa, przejrzysta i intuicyjna obsługa,
- obsługa dowolnej liczby drukarek zamówień np. kuchnia, bar, deserownia, itp. (system sam rozdziela wydruk pozycji z jednego rachunku na poszczególne drukarki, stornowanie produktów również jest potwierdzane wydrukiem),
- wydruki rachunków wstępnych (pełna możliwość definowania wyglądu wraz z możliwością umieszczenia grafiki),
- przyporządkowanie zdjęć lub dowolnej grafiki do poszczególnych przycisków na ekranie (np. grup towarowych lub towarów),
- rozbudowany system uprawnień dla kelnerów,
- logowanie za pomocą kodu (wpisywanego z palca), kart magnetycznych lub zbliżeniowych,
- możliwość definiowania nazw rachunkom lub automatyczne nadawanie nazwy rachunku,
- graficzna prezentacja sali (założenie kilku sal np. sala główna, ogródek, rozrysowanie stolików na każdej sali),
- zaawansowana graficzna prezentacja menu sprzedaży (możliwość dowolnego rozmieszczenia grup towarowych na ekranie z określeniem wielkości przycisku, jego położenia, koloru, wielkości czcionki, itp., możliwość definiwoania wyglądu przycisków towarów, określenie koloru, grafiki, wielkości czcionki)
- możliwość utowrzenia listy najczęściej bonowanych produktów (lista jest dostępna z każdego poziomu sprzedaży, niezależnie od wybranej grupy, itp.)
- możliwość zdefiniowania wyglądu każego stanowiska POS oddzielnie (przypisanie tylko wybranych grup, ich rozmieszczenie, wielkość, itp.)
- obsługa dowolnej ilości rachunków dla każdego kelnera,
- system autoryzacji niektórych funkcji przez managera (nadawane uprawnieniami),
- grupowa obsługa rachunku,
- dowolna ilość poziomów cen z możliwością określenia kiedy obowiązują (podanie daty, dni tygodnia, itp.) oraz przypisania np. do klienta (cena detal, cena promocyjna, cena VIP, itp.)
- łączenie i dzielenie rachunków,
- możliwość stornowania pozycji w zależności od nadanych uprawnień,
- bardzo rozbudowany system rabatowania (karty rabatowe dowolnie definiowane, rabaty zależne od wielkości rachunku, rabaty kwotowe i procentowe, rabat dla wybranych pozycji, itp),
- możliwość tworzenia zaawansowanych i rozbudowanych promocji, z określeniem kiedy i gdzie obowiązują (np. określamy datę od ... do ..., dzień tygodnia, porę dnia, stanowisko POS, itp.). Przykładowe promocje:
- kupując dowolny towar z grupy PIWO klient otrzymuje orzeszki ziemne w cenie 1zł (obowiązuje zawsze),
- kupując dowolną dużą pizzę, taką samą lub miejszą możesz dostać w cenie Xzł lub z rabatem X% (obowiązuje tylko w weekendy),
- do każdego towaru z grupy makaraony i sałatki, piwo lech 0,5l lub warka 0,5l w cenie 1zł (obowiązuje tylko w Pt-So w godz. 17:00-20:00),
- do każego towaru z grupy mararony i sałatki, sok jabłkowy w cenie 1 zł (obowiązuje zawsze),
- Każdy produkt może uczestniczyć w wielu promocjach, a kelnerka przy bonowaniu wybiera z której klient skorzystał, lub nie korzysta w ogóle
- zmiana kolejności bonowania (technologia "przeciągnij i puść" - przesuwaj dowolnie palcem dany produkt po rachunku w górę i w dół)
- możliwość przypisania stałych atrybutów do produktów (np. bardziej wysmażony, mniej wysmażony), w tym również atrybuty ilościowe,
- możliwość tworzenia zestawów alternatywnych, kompozycji produktów z wyborem z listy oraz kompozycji z wyborem z grup np. bonując zestaw system każe kelnerowo dokonać wyboru w poszczególnych etapach:
- Etap 1 - frytki lub ryż lub ziemniaki lub mararon,
- Etap 2 - cola lub fanta lub sprite,
- Etap 3 - wybierz produkt z grupy desery
- itp.
- możliwość sprzedaży pizzy z wymiennymi składnikami, dzielenia na części, dodawanie kolejnych składników itd. (każda modyfikacja zmienia cenę pizzy),
- obsługa klientów telefonicznych:
- zapis dzwoniących klientów umożliwiający wydruk zlecenia dla kierowców z danymi klienta,
- późniejsze wyszukanie klienta po numerze telefonu lub nazwie, wyszukanie adresu klienta na mapie (z wykorzystaniem popularnych serwisów internetowych),
- przypisanie kierowcy do konkretnego zlecenia, itd.
- rozliczenia kelnerskie, wydruk rozliczenia zmiany,
- definiowane własne raporty kelnerskie i wydruki (możliwość definiowania dowolnej ilości raportów, wydruku np. faktur VAT, ich wyglądu, danych które zawierają, formatu wydruku np. A4 albo format wydruku na drukarce bonowej itp.),
- obsługa rezerwacji stolików (z możliwością wstępnej rezerwacji menu + możliwość automatycznego utworzenia rachunku
kelnerskiego na podstawie rezerwacji),
- pełna rejestracja historii rachunku,
- drukowanie faktur VAT oraz możliwość wystawiania faktur VAT do paragonów fiskalnych.